De ideale communicatieafdeling
De ideale communicatieafdeling werkt vanuit een visie op communicatie en een goed besef van de toegevoegde waarde voor de organisatie. Ze doet de goede dingen en doet die dingen goed. Heeft de juiste mensen met de juiste capaciteiten op de juiste plek. Is als team de juiste samenstelling van competenties. En zit bovendien op de goede plek in de organisatie.
Waarom bestaat de ideale communicatieafdeling niet?
Het hebben van een ideale communicatieafdeling is een illusie. Het vak communicatie is continu in beweging, organisaties zijn continu in beweging. Verandering is de enige constante.
Een proactieve communicatieafdeling die vooral luistert
In het vak zelf zijn het vooral de ontwikkelingen binnen social media en van accountability die vragen om vernieuwing van de communicatiefunctie. Vanuit de directie wordt de roep om een proactieve communicatieafdeling steeds groter. Een communicatieafdeling die aan tafel zit bij de directie en weet en begrijpt waar deze en de stakeholders mee bezig zijn. Een afdeling die zo is ingericht dat het vooral luistert in plaats van communiceert.
De communicatieprofessional van 2013
Van de communicatieprofessional wordt een andere rol verwacht. De uitvoerder wordt meer en meer een begeleider. De communicatieprofessional is daarbij nog steeds verantwoordelijk voor de realisatie van de communicatie, maar richt zich steeds meer op het faciliteren van anderen in hun communicatie. Of dit nu de directie is, lijnmanagers of medewerkers; iedereen communiceert en allen zijn (deels) verantwoordelijk voor de professionele communicatie van de organisatie.
Voor het verder professionaliseren van de communicatieafdeling en de communicatieprofessional verzorgt Communicatiemeteffect.nl een uitgebreide afdelingsscan.
Hoe richt ik de communicatieafdeling zo optimaal mogelijk in?
Een professionaliseringstraject zoals de afdelingsscan bestaat uit diverse stappen. Hieronder valt onder andere:
- Inventarisatie van de huidige afdeling (kwalitatief en kwantitatief)
- Inventarisatie van de gewenste afdeling communicatie, op basis van de organisatiedoelstellingen, gesprekken met sleutelfiguren uit de organisatie, de communicatiemanager en de afdeling zelf.
- Een stappenplan voor het traject van huidige naar gewenste situatie.
- Een voorstel voor training, opleiding en eventueel werving van de communicatieprofessionals.
- Een voorstel voor draagvlak in de organisatie voor de nieuwe communicatieafdeling.